dr n. o zdr. Hanna Stolińska
Dietetyk Kliniczny / Autorka Książek
Dietetyk kliniczny, absolwentka Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego. Przez siedem lat pracowała w Instytucie Żywności i Żywienia, pełniąc funkcję między innymi liderki zadania dotyczącego nadwagi i otyłości w Szwajcarsko- Polskim Programie Współpracy. Współzałożycielka Fundacji Kobiety bez diety. Współpracuje z osobami z problemem nadwagi i otyłości, chorób dieto zależnych oraz będących na dietach alternatywnych ze szczególnym uwzględnieniem diet roślinnych. Prowadzi szkolenia dla dietetyków i lekarzy dotyczące między innymi żywienia w chorobach tarczycy. Wykładowczyni na studiach podyplomowych Żywienie Człowieka w IŻŻ oraz Dietetyce na Łódzkim Uniwersytecie Medycznym. Twórczyni i opiekunka merytoryczna projektu edukacji żywieniowej w szkołach ,,Zielona Kraina’’. Współpracuje z licznymi firmami promując zasady zdrowego żywienia oraz cateringami zarówno dietetycznymi jak i tymi, które przygotowują posiłki do szkół i przedszkoli. Ekspertka merytoryczna Purella linii Superfoods. Szerzy wiedzę na temat zdrowego żywienia poprzez liczne wykłady i spotkania z różnymi odbiorcami, również z osobami starszymi, rodzicami dzieci w szkołach i przedszkolach. Wykonawczyni wielu zadań Narodowego Programu Zdrowia i kampanii społecznych. Aktywna uczestniczka konferencji naukowych w Polsce i za granicą. Przekazuje wiedzę żywieniową również poprzez liczne wystąpienia telewizyjne, i radiowe oraz pisanie artykułów naukowych i popularnonaukowych. Współautorka między innymi takich książek jak Love Vegan oraz Jeść Zdrowiej (kampania sieci Lidl), autorka książki ,,Jelito drażliwe. Leczenie dietą’’, ,,Insulinooporność. Leczenie dietą’’, ,,Zdrowe stawy. Leczenie dietą’’ oraz ,,Jedz zielone’’.
mgr inż. Joanna Smarzak
Kierownik Działu Dietetyki w Wojewódzkim Szpitalu Specjalistycznym w Lublinie / Dietetyk Diabetologiczny
Absolwentka SGGW na Wydziale Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji o specjalizacji dietetyka. Obroniła pracę magisterską na temat oceny sposobu żywienia pacjentów z cukrzycą typu 2. Pracowała jako nauczyciel dietetyki w Medycznym Studium Zawodowym w Lublinie. Współpracowała z OKE w Krakowie, uzyskała uprawnienia egzaminatora egzaminu zawodowego w zawodzie dietetyk. Wykładowca akademicki, prelegent warsztatów, szkoleń oraz konferencji z zakresu żywienia. Członek Polskiego Towarzystwa Dietetyki. Na co dzień pracuje w Wojewódzkim Szpitalu Specjalistycznym – jako kierownik Działu Dietetyki oraz w diabetologicznych poradniach lekarskich. Edukator programów profilaktycznych obecnie – Ogólnopolski Program Profilaktyki Cukrzycy i Chorób Cywilizacyjnych PoZdro. Wieloletni praktyk dietoterapii w cukrzycy typu I i II. Swoją wiedzę uzupełnia uczestnicząc w wielu szkoleniach i konferencjach.
dr n. med. Ewa Ehmke vel Emczyńska-Seliga
Dietetyk w Klinice Pediatrii, Żywienia i Chorób Metabolicznych oraz Poradni Chorób Metabolicznych Instytutu „Pomnik – Centrum Zdrowia Dziecka” w Warszawie
Absolwentka Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego na kierunku dietetyka (studia magisterskie) oraz studiów doktoranckich na Wydziale Nauk o Zdrowiu WUM. Dietetyk w Klinice Pediatrii, Żywienia i Chorób Metabolicznych oraz Poradni Chorób Metabolicznych Instytutu „Pomnik – Centrum Zdrowia Dziecka” w Warszawie. Specjalista w zakresie dietetyki pediatrycznej i wrodzonych wad metabolizmu po wielu polskich i zagranicznych szkoleniach z tego zakresu. Ma wieloletnią praktykę w leczeniu żywieniowym, w tym dietą ketogenną (u niemowląt, dzieci i dorosłych)
Wykładowca na warszawskich uczelniach (WSR, SWPS, VIA MODA). Ekspert Narodowego Centrum Edukacji Żywieniowej (NCEZ). Członek zespołu redakcyjnego czasopisma "Współczesna Dietetyka". Wieloletni członek Polskiego Stowarzyszenia Dietetyków oraz Polskiego Towarzystwa Wrodzonych Wad Metabolizmu, przewodniczący Sekcji Dietetyki Grupy Roboczej ds. Diety Ketogennej przy Polskim Towarzystwie Neurologów Dziecięcych. Autor publikacji naukowych, członek badań klinicznych, prelegent na konferencjach naukowych, edukator na warsztatach i szkoleniach skierowanych do dietetyków, lekarzy, pielęgniarek, neurologopedów, studentów i pacjentów. Gość specjalny warsztatów kulinarnych poświęconych diecie ketogennej. Opiekun praktyk i staży studenckich m.in. studentów WSR.
dr n. o zdr. Damian Parol
Dietetyk / Naukowiec / Bloger
Z wykształcenia dietetyk i psychodietetyk. Studiował w Szkole Głównej Gospodarstwa Wiejskiego oraz w Szkole Wyższej Psychologii Społecznej. Pod przewodnictwem prof. Artura Mamcarza obronił z wyróżnieniem pracę doktorską na Warszawskim Uniwersytecie Medycznym. Tematem rozprawy był wpływ diety wegańskiej na wydolność biegaczy długodystansowych. Jest współautorem dokumentu: "Stosowanie suplementów diety i żywności funkcjonalnej w sporcie. Rekomendacje dla polskich związków sportowych. Wspólne Stanowisko Centralnego Ośrodka Medycyny Sportowej i Komisji Medycznej Polskiego Komitetu Olimpijskiego" oraz rozdziału o dietetyce sportowej w podręczniku akademickim "Kardiologia sportowa w praktyce klinicznej” (PZWL, red. W. Braksator i A. Mamcarz). Damian jest również autorem licznych publikacji naukowych, popularnonaukowych i specjalistyczny dotyczących dietetyki, treningu i medycyny stylu życia oraz bloga damianparol.com
dr n. o zdr. Ewelina Polak
Dietetyk Praktyk / Pracownik Naukowo-Dydaktyczny Uniwersytetu Rzeszowskiego
Absolwentka dietetyki klinicznej na Uniwersytecie Medycznym w Lublinie oraz magister inżynier Technologii Żywności na Uniwersytecie Przyrodniczym. Otrzymana na studiach wiedza poparta jest wieloletnim doświadczeniem jako dietetyk specjalizujący się w różnych jednostkach chorobowych. Od 5 lat właścicielka poradni dietetycznej. Chętnie uczestniczy w szkoleniach i konferencjach w celu uaktualniania wiedzy i wprowadzania nowych metod w zakresie żywienia człowieka. Pracownik naukowo-dydaktyczny Uniwersytetu Rzeszowskiego. Autor publikacji naukowych.
mgr Magdalena Sitarz
Dietetyk Praktyk/ Dydaktyk/ Szkoleniowiec
Na co dzień dydaktyk na Uniwersytecie Rzeszowskim oraz dietetyk w prywatnym gabinecie. Absolwentka Collegium Medicum Uniwersytetu Jagiellońskiego na kierunku Dietetyka. Szkoleniowiec z pasji – ma za sobą tysiące godzin na sali szkoleniowej o różnej tematyce, ok. 2300 h tylko z tematyki dotyczącej dietetyki. Mówi o sobie Dietetyk – Praktyk, dlatego łączy pracę na uczelni z praktyką zawodową, sprawdzając teorię w praktyce, a następnie przekazując ją studentom.
Doświadczenie wyniesione z gabinetu sprawiło, że oprócz rozwijania swojej wiedzy z zakresu dietetyki, szeroko rozwija swoje umiejętności z komunikacji interpersonalnej, obsługi klienta, samoświadomości oraz technik sprzedażowych. Ma na swoim koncie kursy o tematyce m.in. z negocjacji z Brianem Tracy; technik sprzedażowych z Mateuszem Grzesiakiem (w ramach Forum Liderów Rozwoju); obsługa klienta oraz techniki sprzedaży w ramach trzech edycji Leadership Develop Seminars; poznawanie osobowości, komunikacja interpersonalna, asertywność z Kamilą Rowińską; dedykowane szkolenie z obsługi klienta dla gabinetu dietetycznego i inne.
Prywatnie kocha podróże i wyzwania co wcieliła w życie, tworząc wraz z znajomymi podczas studiów projekty podróżniczy wyprawybusem.pl w ramach którego objechała kolorowym busem Europę i Stany Zjednoczone.